torsdag 25 november 2010

vagel?

Har bestämt mej för att vara duktigt den här gången, mot kroppen asså. Så ja ska gå tillbaka till skolan sakta men säkert efter denna förkylning. Så idag har ja vart med på en och en halv klass av fyra. Får se hur många ja gör imorgon. Men lite kämpigt nu då vi bara övar inför julshowen och prüfung... sånt man bara måste lära sig å bli bäst på liksom.. men men.. ja kommer igen!


Har förresten fått en vagel i ögat oxå.. nu precis då ja tänkte att jag faktiskt blivit frisk. Typiskt. Men lite komiskt, ja trodde alla visste vad det var.. men tydligen inte. Har fått förklara det två ggr idag.. så för er som inte vet:


Vagel

Vagel kallas en inflammation i en talgkörtel på ögonlockets kant. Inflammationen bildas när det kommer in bakterier i körteln. Vaglar behöver oftast inte behandlas av läkare, men om besvären inte går över bör du kontakta din vårdcentral.
Vaglar kan liknas vid akne i ögonlockets talgkörtlar. Det är en inflammation som uppstår då en talgkörtel eller hårsäck i ögonlockskanten blir infekterad av bakterier. En vagel bildas ganska snabbt och kan sätta sig både på det övre och det undre ögonlocket.

Symtom på vagel

Vageln syns som en röd svullnad på något av ögonlocken. Ibland kan man se en gul prick i mitten. Talgkörteln blir öm. Den svullna körteln kan skava och kännas irriterande mot ögat.
Inflammationen brukar vara under en till två dagar för att sedan klinga av. Det kan ta omkring tio dagar innan symtomen är helt borta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar